Browar Namysłów
Browar w Namysłowie szczyci się niemal siedmiowiekową tradycją warzenia piwa. Pierwsza wzmianka o jego istnieniu pojawiła się na początku XIV wieku. 30 kwietnia 1321 roku Konrad I, książę oleśnicki i namysłowski, podpisał dokument, w którym wspomina się o książęcej słodowni i warzelni w Namysłowie.
Na terenie browaru znajduje się gotycko-renesansowy zamek z XIII wieku, z którym browar dzielił swoją długowiekową historię, przechodząc m.in. przez ręce Zakonu Krzyżackiego czy bawarskiej rodziny Haselbachów. Dziś jest on częścią Grupy Żywiec.
Browar w Namysłowie hołduje zasadom tradycyjnej sztuki warzenia. Flagowa marka Browaru w Namysłowie – Namysłów Pils, powstaje z najwyższej jakości, naturalnych składników, w wyniku fermentacji w otwartych kadziach, które browar utrzymuje i pielęgnuje by uzyskać unikalny smak swoich piw.
HISTORIA BROWARU




Powstanie Zamku
Wzniesienie drewnianego zamku w Namysłowie.
Założenie Browaru
Władający miastem Konrad I Oleśnicki nadał namysłowskiemu konwentowi franciszkanów działkę w pobliżu książęcej słodowni oraz warzelni, ten dokument to pierwsza wzmianka historyczna o browarze w Namysłowie. I tak warzymy piwo już niemal 700 lat!
Piwny pokój
Podobno Kazimierz Wielki i Karol Luksemburski często stukali się kuflami podczas rozmów pokojowych w Namysłowie. Pokój Namysłowski zakończył wojnę polsko-czeską, tę okoliczność z pewnością uczczono piwnym toastem.
Zamek murowany
Cesarz Karol VI postanawia wznieść zamek ceglany. Na budowie z pewnością było wesoło, ponieważ picie piwa w wiekach średnich było bardziej popularne niż picie wody.
Ważny gość opróżnia piwnice
Na zamku gości król Władysław Jagiełło. Choć król był całkowitym abstynentem, gdyż obawiając się otrucia, pił tylko wodę (wiedząc, że piwo, wino czy miód maskują smak trucizny), to z pewnością od piwa nie stroniła królewska świta.
Warzy się piwo, ważą się losy czeskiego tronu
Na zamku zawarto ugodę pomiędzy kandydatami do tronu czeskiego: 13-letnim królewiczem Kazimierzem Jagiellończykiem, a Albrechtem Habsburgiem.
Zamek zastawiony
Gmach zamku trafił drogą zastawu w ręce Rady Miasta Wrocławia. Miejscy rajcy docenili namysłowskie piwo, a sam zamek postanowili rozbudować o dziedziniec i część mieszkalną.
Więzień z kuflem w ręku
W budynku bramnym zamku powstaje więzienie. Okrutna to tortura być tak blisko zamkowego browaru i nie móc skosztować tutejszego piwa.
Zamek i Browar w Krzyżackich rękach
Krzyżacy za kwotę 110 000 węgierskich guldenów nabyli warownię w Namysłowie i 6 pobliskich wsi, których właścicielem pozostali przez ponad 100 lat. Komturem zostaje Franz Ludwig von Pfalz-Neuburga, w skarbcu krzyżackim w Wiedniu zachowały się po nim pokale z karkonoskich hut, są namacalnym świadectwem aktywnego zainteresowania komtura nie tylko produkcją, ale również degustacją piwa.
Zamek zmienia się w twierdzę
W czasie 3-dniowego oblężenia przez Prusaków poważnie ucierpiały północne i wschodnie mury zamku. Któż nie chciał by spędzić paru dni w oblężonym zamku, którego piwnice pełne są zamkowego piwa?
Lata świetności browaru Haselbachów
Mistrz piwowarski August Haselbach za kwotę 6275 talarów kupuje browar wraz z ogrodem chmielowym i karczmą, trzydzieści trzy lata później nabywa również zamek, od tej pory w zamkowych piwnicach znów zagościło chłodne piwo.
Albrecht Haselbach przejmuje rodzinny majątek, browar i zamek w Namysłowie
Przedsiębiorąca, a zarazem kolekcjoner sztuki odnowił zamek, a na jego ścianach zgromadził największą kolekcję grafik topograficznych Śląska. Dziś zbiór ten dostępny jest w Niemczech i stanowi jeden z najcenniejszych zabytków dotyczących regionu.
Zamek staje się skarbcem
Günther Grundmann, niemiecki konserwator Prowincji Dolnośląskiej w czasie wojny pragnął ocalić najcenniejsze dzieła sztuki. W 8 skrzyniach za 2 metrowymi murami zamku ukrył kolekcję sztuki. Budynki w których produkowane było piwo i zamek, podłączone były do jednej, browarnianej instalacji grzewczej, dzięki temu ukryte w komnatach zbiory nie ucierpiały zimą od niskiej temperatury i wilgoci.
Krótka przerwa w warzeniu
Wojenna zawierucha zmusiła browar do krótkiej przerwy w produkcji.
Płynie złocista chmielowa rzeka
Powstają Namysłowskie Zakłady Piwowarsko – Słodownicze, które po wojnie zaopatrują w wodę miasto Namysłów. Rok później rusza produkcja piwa.
Zdobądź towar spod lady
Browar dołącza do Opolskich zakładów Piwowarsko – Słodowniczych.
Prywatyzacja browaru
Dobry gospodarz
Większościowym udziałowcem w browarze zostaje rodzina Gostomskich, która ponownie łączy browar z zamkiem. Rozpoczynają się czasy świetności Browaru Namysłów.
Połączenie z Grupą Żywiec
Browar prężnie się rozwija, korzystając z możliwości jakie daje postęp technologiczny. Czerpie jednak z setek lat doświadczenia, stosując tradycyjne receptury i metody warzenia piwa (takie jak otwarte kadzie fermentacyjne).
Czy wiesz, że…
w Browarze w Namysłowie od ponad 100 lat funkcjonują nieprzerwanie otwarte kadzie fermentacyjne, które browar utrzymuje i pielęgnuje aby zachować wyjątkowy bukiet piwny. Kultywowanie tego tradycyjnego sposobu warzenia piwa wymaga od browaru sporo energii oraz wysiłku i jest trudniejsze niż wytwarzanie złotego trunku innymi metodami. Jednak to dzięki niemu drożdże mogą spokojniej pracować, ponieważ mają dużo większą swobodę (brak wysokiego ciśnienia jak w zbiornikach zamkniętych). To wszystko ma znaczenie dla jakości i smaku piwa.
Więcej na www.otwartekadzie.pl
KONTAKT
Browar w Namysłowie
ul. Bolesława Chrobrego 26
46-100 Namysłów
tel. 77 40 39 100