Browar Warka

Browar w Warce jest, przynajmniej na tle większości browarów Grupy Żywiec, bardzo młody. Powstał bowiem w 1975 roku, choć tradycje piwowarskie w regionie sięgają XV wieku. Świadczy o tym także etymologia nazwy miasta i flagowej marki tutejszego browaru – warka, w fachowym słowniku piwowarskim, to jednostka miary oznaczająca porcję piwa uzyskaną podczas jednego warzenia. Warka ma więc najbardziej piwną nazwę ze wszystkich marek.

Piwa z Browaru w Warce szybko zyskały wiernych fanów. Najsłynniejsza z nich – wspomniana Warka – to klasyczny lager, który swój aromat zawdzięcza starannie pielęgnowanemu chmielowi, kunsztowi chmielarzy oraz pasji piwowarów.

Sztandarowa Warka przyniosła browarowi wiele nagród i wyróżnień branżowych oraz konsumenckich, m.in. pisma „Handel” dla najlepiej sprzedającego się produktu, „Rynków Alkoholowych” dla najlepszego polskiego piwa, Grupy Media Partner i „Przeglądu Gospodarczego” (Laur Konsumenta dla najpopularniejszego produktu na krajowym rynku) czy „Wiadomości Handlowych” (statuetka Perła FMCG w kategorii piwo). W 2012 Warka zdobyła godło “Teraz Polska” w kategorii produkt. Nagroda jest odzwierciedleniem zaufania i uznania konsumentów, ale także środowisk opiniotwórczych.

Na tym zresztą lista nagród się nie kończy. Browar w Warce doceniano nie tylko za wytwarzane tu piwo, ale również za dynamiczny rozwój i jakość zarządzania. Jest on drugim co do wielkości zakładem Grupy Żywiec, odpowiadającym za blisko jedną piątą produkcji wicelidera polskiego rynku piwa. Zdolności produkcyjne Browaru w Warce sięgają 3,5 miliona hektolitrów piwa rocznie (najwyższą produkcję, 2 848 092 000 hektolitrów piwa, osiągnięto w 2008 roku).

Taka skala działalności zobowiązuje, także do aktywnego uczestnictwa w życiu lokalnej społeczności. Dlatego warecki browar w regionie jest znany ze swojej działalności charytatywnej. Pracownicy browaru włożyli wiele serca i energii w pomoc gminom dotkniętym tragedią powodzi w 2010 roku. Dzięki ich pracy udało się wyremontować domy mieszkańców Zarudek oraz Zastawia Polanowskiego. Browar ufundował też dwie sztuczne nerki i główny serwer dla szpitala wojewódzkiego w Radomiu oraz sprzęt reanimacyjny dla stacji pogotowia ratunkowego w Warce, wyposażył wozy ratownictwa chemicznego dla lokalnej i powiatowej straży pożarnej. Browar w Warce wspiera działalność Muzeum im. Kazimierza Pułaskiego w Warce i od lat sponsoruje kluczowe dla miasta oraz regionu wydarzenia kulturalne, rozrywkowe i sportowe.


Czy wiesz, że…

Legenda głosi, że piwo wyleczyło z choroby papieża Klemensa VIII. Jeszcze jako papieski nuncjusz zasmakował w piwie z Warki. Gdy ciężko zachorował, wzdychał „O santa piva di Polonia O santa birra di Warca!” (O święte polskie piwo! O święte piwo z Warki). Modlący się nad nim dostojnicy, powtórzyli za nim: „O Santa Piva, ora pro eo!” (Święta Piwo, módl się za nim!). Słysząc to, papież wybuchnął śmiechem, co pomogło w przezwyciężeniu choroby.


HISTORIA BROWARU

  • 1478
  • 1973
  • 1976
  • 1992
  • 1994
  • 1998
  • 1999
  • 2004

Początki warzenia piwa w Warce

Dzięki przywilejowi nadanemu przez księcia mazowieckiego Bolesława IV piwowarzy wareccy uzyskali wyłączność na dostawy na dwór książęcy i sprzedaż piwa w piwnicy warszawskiego ratusza. W tym czasie warzeniem tego trunku zajmowało się tu 30 piwowarów.

Budowa browaru w Warce

Pierwsza partia piwa opuściła linię produkcyjną już dwa lata później. Przez pierwszy rok swego istnienia browar w Warce był częścią Zakładów Piwowarskich w Warszawie.

Utworzenie Zakładów Piwowarskich w Warce

Piwa wareckie szybko zdobyły sobie renomę wśród rodzimych piwoszy. W końcu lat 80., dzięki przeprowadzeniu modernizacji, browar produkował blisko 500 tysięcy hektolitrów piwa rocznie.

Początki procesu komercjalizacji browaru w Warce

Warecki browar został jednoosobową spółką Skarbu Państwa.

Pozyskanie inwestora strategicznego

Szansą na odmianę losu browaru w Warce stała się sprzedaż 60 % jego udziałów inwestorowi strategicznemu. W ciągu trzech lat przeznaczył on na unowocześnienie Browarów Warka 12,5 miliona dolarów. Zmiany dotyczyły nie tylko produkcji, ale także struktury organizacyjnej (zbudowano dział marketingu, sprzedaży i dystrybucji) oraz długofalowej strategii rozwoju i sprzedaży (stworzono nowy wizerunek wareckiego piwa, a marki Strong i Warka, stały się markami ogólnopolskimi).

Rekord pierwszy

Sprzedaż przekroczyła 1 milion hektolitrów piwa, a zakład dołączył do grupy krajowych milionerów i stał się szóstym co do wielkości browarem w Polsce.

Rekord drugi

Zaledwie rok później padł kolejny rekord − warecki browar, będący teraz własnością Browarów w Żywcu, sprzedał 1,5 miliona hektolitrów piwa i awansował do pierwszej piątki krajowych browarów.

Połączenie ze spółką Grupa Żywiec

Wkrótce po połączeniu Browarów Warka z Grupą Żywiec zakończony został kolejny już proces ich modernizacji. Tym razem, kosztem 40 milionów euro, wybudowano m.in. warzelnię z największą wówczas w Europie kadzią filtracyjną o średnicy ponad 13 metrów, unikatową filtrację membranową, kolejne unitanki. Dzięki tej inwestycji zdolności produkcyjne browaru zwiększyły się z 2 do 3,5 milionów hektolitrów piwa rocznie, a Warka stała się drugim co do wielkości browarem w Grupie Żywiec.



KONTAKT

Browar w Warce
Centrum Konferencyjno – Szkoleniowe
ul. Gośniewska 65
05-660 Warka

tel: +48 48 / 666 12 66
fax: +48 48 / 666 14 86
kontakt@grupazywiec.pl

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w Polityka Prywatności.

PODAJ ROK URODZENIA

Grupa Żywiec to odpowiedzialny producent piwa. Nasza strona dostępna jest tylko dla osób pełnoletnich.