Browar Elbląg

W Elblągu zawsze istniał dobry klimat dla produkcji i konsumpcji piwa. Pierwsze bractwo browarników powstało tu już w XIV wieku. Jednak za początek przemysłowej produkcji piwa w tym mieście uznaje się rok 1872, kiedy to Towarzystwo Akcyjne Browar Elbląski zbudowało browar, będący przodkiem obecnego zakładu. Dziś należy on do holenderskiego koncernu Heineken i jest częścią Grupy Żywiec. I jedno jest pewne − jest jej mocnym ogniwem.  Dowodem jest otrzymana w marcu 2010 roku nagroda dla najlepszego browaru Heinekena w roku 2009 w Europie Środkowo-Wschodniej. Browar w Elblągu posiada także, jako jeden z nielicznych browarów Heinekena na świecie, Brązową Nagrodę TPM (Total Productive Management), najwyższe wyróżnienie TPM w Heinekenie. Management browaru cieszy jeszcze inne wyróżnienie: Złota Karta Lidera Bezpiecznej Pracy, przyznawana przez Centralny Instytut Ochrony Pracy tym firmom, które szczególnie dbają o bezpieczne warunki pracy. Elbląski browar jest także laureatem ogólnopolskiego konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”.

Najważniejszą marką elbląskiego browaru jest piwo Specjal. Gdy w 2008 roku zakład wyprodukował rekordowe w swojej historii 2 662 000 hektolitrów piwa, aż 1 767 000 hektolitrów przypadło właśnie na Specjal. Specjal to najpopularniejsze piwo na Warmii i Mazurach, od 40 lat nierozerwalnie związane z północno-wschodnią Polską. To także zdecydowanie największa regionalna marka piwa w Polsce i jedna z największych w Europie. Specjal Jasny Pełny to doskonałe klasyczne piwo typu pils. Jest warzone z najlepszych składników i według tradycyjnej receptury. Krystalicznie czysta woda, słód z jęczmienia z wyselekcjonowanych plantacji, specjalne gatunki chmielu − to one nadają piwu złocistą barwę, wyraźną goryczkę i charakterystyczny smak. W sprzedaży dostępne jest również piwo Specjal Mocny o większej zawartości alkoholu i bardziej wyrazistym, cięższym smaku.

Elbląski browar od lat jest sponsorem wielu regionalnych imprez, uznanym mecenasem sportu i wydarzeń kulturalnych w regionie. Trudno dziś sobie wyobrazić, by podczas Dni Elbląga, czy Elbląskiej Biesiady Specjala, zabrakło charakterystycznego logo sztandarowej marki elbląskiego browaru.


HISTORIA BROWARU

  • 1309
  • 1872
  • 1900
  • 1919
  • 1946
  • 1950
  • 1972
  • 1991
  • 1993
  • 1998
  • 2004
  • 2008
  • 2010

Początki warzenia piwa w Elblągu

Pierwszy przywilej warzenia piwa tutejsi mieszczanie otrzymali od mistrza zakonu krzyżackiego Zygfryda von Feuchtwangen, kolejne − od królów Zygmunta I Starego i Zygmunta Augusta. Oprócz wielu piw miejscowych (do pierwszego bractwa browarników należało ponad 150 rzemieślników) w Elblągu spożywano wówczas także te sprowadzane z pobliskich miejscowości, a nawet z zagranicy, głównie z Lubeki i Anglii.

Początek przemysłowej produkcji piwa w Elblągu

Przodek dzisiejszego browaru powstał z inicjatywy Towarzystwa Akcyjnego Browar Elbląski, które zbudowało zakład przemysłowy na zakupionym od miasta terenie, zwanym potocznie − na cześć osiedlonych tu w XVI wieku angielskich kupców − Angielski Zdrój. Niestety, okazało się, że najlepsze nawet tradycje (oraz wykorzystywana do produkcji piwa woda o charakterystycznym przyjemnym smaku i niskiej temperaturze, bijąca z pobliskiego źródła) to stanowczo za mało, by odnieść sukces. Towarzystwo ogłosiło upadłość, a nowym właścicielem browaru zostało Towarzystwo „Brauerei English Brunnen”, czyli Browar Angielski Zdrój.

Elbląski browar − oficjalnym dostawcą cesarskiego dworu

Unowocześniony przez nowego właściciela Browar Angielski Zdrój zaczął odnosić sukcesy − produkował piwa, które uzyskiwały nagrody na wielu wystawach, m.in. w Gdańsku, Królewcu i w Elblągu. Ich jakość doceniono także na dworze niemieckiego cesarza Wilhelma II.

Zmienne koleje losu

Zmiany terytorialne, wprowadzone po I wojnie światowej na mocy traktatu wersalskiego, nie pozostały bez wpływu na kondycję elbląskiego producenta piwa, który utracił dotychczasowe rynki zbytu i zaczął borykać się z trudnościami finansowymi. Tłuste lata powróciły wraz ze zdobyciem nowych rynków, we wschodniej i południowej części Prus, a także w Berlinie.

Wznowienie produkcji

Wojna spowodowała znaczne zniszczenia elbląskiego browaru, które udało się jednak szybko naprawić. Produkcja piwa ruszyła pełną parą.

Inwestycje i wzrost produkcji

Dzięki modernizacji browaru i odbudowie elbląskiej słodowni w latach 50. i 60. XX w.,  produkcja piwa podwoiła się.

Połączenie Elbląskich i Gdańskich Zakładów Piwowarskich

Przeprowadzone zmiany organizacyjne nie zahamowały rozwoju elbląskiego browaru. W latach 70. zainstalowano nową warzelnię, wymieniono wyposażenie fermentowni i leżakowni oraz urządzenia rozlewnicze. W tym czasie browar produkował kilka gatunków piwa (m.in. Zdrój, Extra, Specjal, Angielski Zdrój, Marcowe, Jasne Pełne).

Powstanie Elbrewery Company Limited

Wraz z utworzeniem największej na Wybrzeżu spółki joint-venture pojawiła się w elbląskim browarze szansa na zupełnie nową jakość. W skład firmy weszły browary w Elblągu, Braniewie, a współudziałowcem Zakładów Piwowarskich w Elblągu została australijska firma Brewpole PTY.

Przebojowe EB Specjal Pils

Elbrewery Co. Ltd. wprowadziło na rynek EB Specjal Pils, piwo, które od razu stało się hitem lat 90., podobnie jak pamiętny slogan reklamowy „Czas na EB”. Browar w Elblągu, ponownie zmodernizowany, stał się natomiast jednym z największych i najnowocześniejszych browarów w kraju oraz okrętem flagowym firmy. O skali przeprowadzonych wówczas zmian świadczy fakt, że o ile w 1990 roku wyprodukowano tu 422 tysięcy hektolitrów piwa, to siedem lat później już 1 930 tysięcy.

Narodziny Grupy Żywiec

W wyniku fuzji spółek Żywiec SA (główny akcjonariusz − Heineken International BV) i Brewpole BV (Elbrewery, Warka, Leżajsk) powstała Grupa Żywiec SA. Elbląski browar wszedł w jej skład.

Pod nową nazwą

Ukoronowaniem procesu łączenia spółek Żywiec SA i Brewpole BV stała się nowa nazwa browaru, która odtąd brzmi: Grupa Żywiec SA Browar w Elblągu.

Rekordowa produkcja piwa

Stały rozwój browaru zaowocował rekordową w jego historii produkcją 2 662 tysięcy hektolitrów piwa, z czego 1 767 tysięcy przypadło na piwo Specjal, które jest podstawowym produktem elbląskiego zakładu i najpopularniejszym piwem w północnej Polsce. Specjal jest również największym piwem regionalnym w Europie.

Najlepszy w regionie CEE

Elbląski browar otrzymał w marcu nagrodę dla najlepszego browaru Heinekena za rok 2009 w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Tym samym potwierdził, że spełnia najwyższe światowe standardy w dziedzinie produkcji i logistyki.
W tym samym roku browar przeszedł audyt certyfikujący system zarządzania TPM (Total Productive Management) i otrzymał Brązową Nagrodę TPM Heinekena, najwyższe wyróżnienie TPM w Heinekenie.


Czy wiesz, że…
pierwszy przywilej warzenia piwa tutejsi mieszczanie otrzymali od mistrza zakonu krzyżackiego Zygfryda von Feuchtwangen, kolejne — od królów Zygmunta I Starego i Zygmunta Augusta.



KONTAKT

Browar w Elblągu
ul. Browarna 71
82-300 Elbląg

tel: +48 55 / 239 00 00
kontakt@grupazywiec.pl

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w Polityka Prywatności.

PODAJ ROK URODZENIA

Grupa Żywiec to odpowiedzialny producent piwa. Nasza strona dostępna jest tylko dla osób pełnoletnich.